Falukerülőn, Pázmándon

Új folyam III/5. szám

Nem keveset packázott az időjárás a szervezőkkel. Egyik nap esett, másik nap zuhogott, bizonytalanná téve az immáron hagyományosnak nevezhető egynapos falukerülő túrát. Pünkösdvasárnapon aztán a nagyon áhított nyárelejei időjárás segített abban, hogy a csaknem háromszáz pázmándi és az eseményre érkezett vendégek nekivágjanak a kilenc kilométeres távnak, hogy megkerüljék a Szőlőhegyet.

Falukerules_7

A Szekértoló Egyesület és a csatlakozott civilek szervezésének köszönhetően idén harmadik alkalommal vehettek részt a túrázni, játszani kedvelők a Szőlőhegy-kerülő Pünkösdi túrán. A résztvevők átlagéletkora a 40 és 50 közé esett, a kirándulók között volt huszonéves, volt negyven felé haladó és hetven körüli is.

Falukerules_4

A legfiatalabb versenyzô Kovács Bendegúz volt, a maga két és fél évével, a legidősebbek az őszirózsa Nyugdíjas Klubot képviselték. A kilenc kilométer teljesítése közben a tizenegy állomáson kérdésekre kellett felelni szóban és írásban, és játékos feladatokat kellett megoldani. Az általános műveltség hasznára volt időseknek és fiataloknak, de új ismeretekkel is gazdagodtak a résztvevők. A 39 csapat, 280 kirándulója sikeresen teljesítette a távot, amirôl „Emlékezőlapot” kaptak. A pontszámok összegyűjtésén túl a túra igazi értéke az összetartozás erősítése és az együttlét volt.

Falukerules_2

A túrázókat az állomásokon meglepetések és élmények is várták: megízlelhették a mákolajat, megtudhatták, hogy másfél évezred alatt tizennégyszer száradt ki a Velencei tó, kipróbálhatták ügyességüket a „gránátdobás talicskában” feladatnál. A vadászok elmondták például, hogy a vadgazdálkodásban, a „szóró” az elterelő etetést jelenti. Iskoláskori élményeket elevenített fel a sportlabdák felismerése. Voltak, akik telefonos, pontosabban internetes segítséget kértek a szentek és védőik párosítása közben, mások rácsodálkoztak, hogy nem is olyan könnyű felsorolni, megnevezni a kiállított tűzoltóeszközöket. Emlékezetükbe vésték, hogy a felrántószíj nem a lovas kantár része. Az idősebbek nagy előnyre tehettek szert a régi pázmándi fotókon szereplő személyek felismerésével. A gyógynövények azonosításán túl, rövid tájékoztatót kaptak azok hasznosítására, és gazdagíthatták ismereteiket a polgárőri feladatoknál.

Falukerules_10

– Idén is sikeresen megvalósult a Falukerülő túra – mondta Nagy András, a szervezők vezetője. – Eltértünk az eddigi szokástól, és nem a faluba szerveztük a programot, hanem a falu köré. A Szőlőhegy és környékének a megismertetése volt a cél. Jövőre folytatjuk a hagyományt, amely falukerülő túraként pázmándi különlegességnek számít a térségben. Harminckilenc csapat indult, harminckilenc „Emlékezőlapot” adtunk ki.

Falukerules_12

De nemcsak emléklap volt mindenkinek, jutott finom gulyás is. S, ha netán valakinek ezután kedve támadna 300 főre babgulyást készíteni, keresse nyugodtan Nagy Zoltánt, Domak Csabát és Magyar Balázst, akik e remekműnek a készítői voltak.

Falukerules_9

A „Sárgarigó” csapat színeiben szöveg és képek is: e.várkonyi


' .