Pázmánd a siker útján

 Új folyam III/5. szám

Pazmand a siker utjanBicskei irodájában fogadott Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, ahol korábban Pázmánd polgármestere, Virányiné Reichenbach Mónika is egyeztetett sportcsarnok ügyben.

Képviselő úr! Közel félmilliárdos beruházás, C-típusú sportcsarnok épül majd Pázmándon, amely igazi sikertörténetnek látszik.

– Így igaz. A település méretei alapján jóval kisebb tornaterem járt volna. A pázmándiak összefogása, polgármesterasszony és a képviselőtestület kitartó munkája döntő jelentőségű volt abban, hogy a településen végül is a legnagyobb szabvány méretű beruházás valósulhasson meg. Kisujjunkat nyújtottuk, de a pázmándiak az egész karunkat akarták, s úgy látszik sikerrel…

Nem kevés érdemi lobbi tevékenységet kellett folytatnia ezt megelőzően a vezetésnek.

– Nagyon sok megelőző munka biztosította az állam pozitív döntését. Számos minisztériummal egyeztetve, sok év alatt, olyan sokrétű támogatást szerzett Pázmánd, amellyel példamutatóan igazolta, van értelme odavinni ekkora beruházást. Meg tudja tölteni élettel, sokrétű programmal a közösségi teret, nem csak sport értelemben.

– A fenntarthatóság kérdése merült fel a kétkedôkben, amelyre majd kitérünk. A település korábbi gazdasági tevékenysége mennyiben befolyásolta a döntéshozókat?

– Pázmánd eddig is jól gazdálkodott, nem esett bele az adósságkonszolidációs folyamatba sem, s az állam méltányolja az ilyen jól gazdálkodó települések erőfeszítéseit. Az átláthatóság szabályait is figyelembe véve pedig nem enged csak úgy százmilliókat felvenni, illetve felelőtlenül beruházni. Minden folyamat a Nemzeti Sport Központok (NSK) felügyeletével zajlik.

– „Kötelességünk fenntartani”, jelentette ki egy beszélgetésben a polgármesterasszony. Oszlassuk el a félelmeket. Hogyan, miből?

– Miniszterelnök úrhoz intézett levelemben kértem, hogy a TAO pályázatban foglaltak alapján a 30 %-os önerőt töröljük el az összes beruházást illetően, tehát valamennyi települést érintően, ahol sportcsarnoki, tornatermi beruházások kezdődnek és az állam finanszírozza valamennyit teljes egészében, hiszen sokan jelezték, hogy a költségvetésből sem sikerül kitermelniük ezt a bizonyos önrészt. Pázmánd nem ilyen, de ha mindez pozitív visszajelzést nyer, sokkal simábban zajlik majd minden folyamat. Az iskolaidőben, oktatásra használt tornaterem költségeit a KLIKK finanszírozza. A jelenlegi tornatermi költségek Pázmándot illetően pedig átcsoportosulnak az új, EU szabványoknak is minden tekintetben megfelelő sportcsarnokba. Polgármesterasszony konzultálásunk során meggyőzött arról is, hogy az egyéb rendezvények, a terem bérbeadása és az előzőekben említettek összessége biztosítja a fenntarthatóságot.

– Hol tart most a folyamat, milyen engedélyek szükségesek még?

– A település jelenleg a működési engedélyeket várja, kezdődik a közbeszerzési eljárás.
A kivitelezés az NSK ígérete szerint nyár közepére, végére várható. Megtörténtek a Pázmándi Önkormányzat részérôl az előkészületi munkálatok, amelyeket megfelelôen tudtak finanszírozni.

– Polgármesterasszony elmondása szerint valamivel több, mint 400.000 Ft volt a geodéziai, a talajmechanikai vizsgálatok elvégzése, és a közművek előkészítése, valamint a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosításának befejezésével kapcsolatos tennivalók, amelyek 320.000 Ft-ot foglaltak magukban…

– Mivel kötelességének érzi a település vezetése ezen kiadások vállalását, hiszen eleget kell tenni bizonyos kéréseknek, erre pedig az ésszerű gazdálkodás lehetőséget ad, megvan az anyagi fedezetük. Minden adott ahhoz, hogy ténylegesen pázmándi sikertörténetről beszélhessünk.

– Mi kell még a teljes sikerhez Ön szerint?

– A legfontosabb, hogy a helyiekmmagukénak érezzék a beruházást. Kétkedők mindig lesznek, de ez ne bizonytalanítson el senkit. Mindenkit biztatok az összefogásra, s hogy ne valami ellen, hanem valami mellett tegyék le a voksukat. Hogy olyan sikertörténet – ha már ezt a szót használjuk, egyébként jogosan, – kerekedjen ki, amelyre hosszú évtizedek múlva is büszkék lehetnek a helyiek és elmondhassák, hogy 2015-ben, akár önkéntesként is, tevékeny részesei voltak egy, a település életében meghatározó, óriási jelentőségű beruházásnak. Mert ez az övék, a gyerekeiké és az unokáiké lesz.

Szerző: Pázmánd Sajtó


' .