Régmúlt értékek, új fények – polgármesteri interjú

Új folyam III/8. szám

Monika ujVége van a nyárnak, s bár még nem járnak a hűvös szelek, mégis eljött az ideje, hogy dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika polgármesterasszonnyal összegezzük, hogyan sikerült megoldani a nyár feladatait, miként indulunk neki az ősznek és az újabb tanévnek.

– Ha valamikor, hát akkor idén nyáron tényleg a gyermekeké volt Pázmánd…

– És ennek mi mindennél jobban örültünk! A nyár folyamán megrendezett táborokban összesen több, mint 150 gyermekünk vett részt, és igazán színes élményekkel gazdagodhattak, sokat tanulhattak, fejlődhettek. Egész szünidőre biztosítottuk a programokat, végül még a könyvtárban is rendeztünk egy tábort „Mesés állatvilág” címmel, könyvtárosunk, Kemény Botond vezetésével. Így szinte nem volt olyan hét, amikor ne kínáltunk volna valami értelmes, szervezett gyermekprogramot azoknak a családoknak, akik nem tudtak otthon maradni szabadságon, vagy elmenni nyaralni a gyerekekkel. Augusztus közepén pedig több, mint harminc, a határon túlról, pontosabban Erdélyből, Parajdról és Székelyhídról érkezett, Böjte Csaba testvér nevelőotthonaiban élő gyermeket is vendégül láttunk Pázmándon, s örömmel mondhatom, sikerült számukra egy felejthetetlen, élményekben gazdag hetet szereznünk. Ehhez persze nagyon sok önkéntes segítség kellett, a falu apraja-nagyja kitette a lelkét, hogy ezek a gyerekek jól érezzék magukat, sok színes programjuk legyen, kényelmesen nyaraljanak és finomakat egyenek. Mindenkinek, aki segített, csak köszönni tudom, s hiszem, hogy nekik is felejthetetlen volt ezeknek a gyerekeknek a hálatelt, szeretetteljes mosolya, ahogyan mindennek örülni tudtak, legyen az jó szó, egy finom süti, egy érdeklődő kérdés…

– Sok kedves képet láthattunk a község facebook oldalán, gyerekek kirándulás közben, énekelve a templomban, finomságokat kóstolva a Tájház udvarán… Apropó Tájház, most, hogy sikerült önkormányzati tulajdonba venni az épületet, mik a tervek a házzal, a gyűjteménnyel kapcsolatban?

– Szeretnénk a korábbinál sokkal jobban kihasználni a Tájházat, a múzeum jelleg, a régmúlt értékeinek megőrzése mellett többféle rendezvényt is tervezünk ide. Már ezen a nyáron is idehívtuk az utcabizalmikat a szokásos találkozónkra – azzal a nem is titkolt céllal, hogy beszéljék meg a környezetükben lakókkal, ők milyen tájházi programoknak örülnének – , s itt köszöntük meg a közmunkásoknak is a munkájukat. Köszönettel tartozunk a Nyugdíjas klub tagjainak, akik szépen rendbe tették, portalanították a Tájház gyűjteményét. Egyébként megkezdődött az épület felújítása is, s terveink szerint még az idén be is fejeződik.

– Jönnek a hűvösebb esték, korábban sötétedik majd, jó lesz a művelődési ház mellett egy másik helyszín is, ahol összejöhetnek majd az emberek…

– Mi is így gondoljuk. S ha már a sötét őszi-téli estékről beszélünk, hadd mondjam el, hogy szeretnénk javítani, korszerűsíteni a település közvilágítását. Sikerült is erre egy anyagilag kedvező konstrukciót találnunk. Szerződéses szakaszban vannak a tárgyalásaink egy vállalkozóval, aki saját költségén végezné el majd el a beruházást, vásárolná meg a szükséges berendezéseket, eszközöket, s az önkormányzat pedig bérelné ezeket. A bérleti díj pedig bőven kijönne abból a megtakarításból, amit a villanyszámlánk csökkenése jelentene az eddiginél sokkal korszerűbb, energiatakarékos világítótestek használata révén. Reméljük minden körülmény kedvezően alakul majd, és sikerül tető alá hozni a megállapodást.

– Az ősz új tanévet is jelent…

– Igen, s a nagyobb változás az óvodában lesz. Sikeresen lezárult az óvodavezetői pályázat és örömünkre – immár újabb öt évre – Domak Tiborné, Zsuzsa néni vezeti majd az óvodánkat. Új óvónők is érkeznek, bízunk benne, hogy egy jó csapat áll össze, és gyerekek, szülők egyaránt szeretettel fogadják majd az új óvodapedagógusokat.

– A nyáron – ugyancsak a facebook oldalunkon – láthattunk egy videót, amin angolul beszél a polgármesterünk az átlátható, tiszta faluvezetésről…

– Biztosan emlékeznek még lakosaink, hogy Pázmánd rész vesz az úgynevezett Üvegfalu programban, amelynek megvalósítása azt jelenti, hogy minden dokumentum, döntés azonnal elérhetővé és átláthatóvá válik a lakosság számára, minden önkormányzati lépés, döntés a legteljesebb nyilvánosság előtt zajlik majd. Ezt most még megfejeltük azzal is, hogy pályázóként indulunk az Open Government Award-ért, ami egy nemzetközi díj, elismerés világszerte azoknak a közigazgatási szerveknek, amelyek vállalják a teljesen nyitott kormányzást, átlátható gazdálkodást.

Szabó Hédy

Vizugyi oldal


' .