Az élet sói

Új folyam IV./4. szám

A só része mindennapi táplálkozásunknak, mégis, kevesen nézzük meg, vajon azt a sót használjuk-e, amelyre valóban szükségünk van. Az alábbiakban a leggyakrabban kapható sókat tekintjük át.

a0190-000021

A só kristályos ásvány, nátriumból és klórból áll, mindkettő szükséges a szervezet számára. A sót bányászattal nyerik vagy tengervízből párolják le. Sóra szükségünk van, de túlzott fogyasztását egészségtelennek tartják, mert emelheti a vérnyomást. Habár számos tanulmány bebizonyította, hogy a túlzott sóbevitel csökkentése leviszi a vérnyomást 1-5,4 mm/Hg-val, azt nem bizonyították, hogy az alacsony sóbevitel megelőzné a végzetes szív- és érrendszeri történéseket. Azoknak, akik otthon készült, teljes ételeket esznek, általában nem kell aggódniuk a magas sófogyasztás miatt, a túlzott sóbevitelt általában a feldolgozott, tartósított, finomított, előre gyártott élelmiszerek okozzák. Mivel csipetekkel mérjük, sóból igazán nem kell sokat vásárolnunk, így megengedhetjük magunknak, hogy akár a jobb minőséget válasszuk.

Asztali só

Általában finomított. Nem csak a szennyeződéseket, de a nyomelemek nagy részét is eltávolítják, és a sót erősen megőrlik, ezért tapad. Ennek elkerülésére gyakran tapadásgátlót adnak hozzá, általában az E536 jelölésű szintetikus vegyületet, a kálium-ferro-cianidot. Vita tárgya, hogy ez a szintetikus vegyület vajon mérgező-e vagy sem. Egyesek szerint az engedélyezett határérték alatt egészségre még nem ártalmas, ám a kálium-ferro-cianid nem ürül ki a szervezetből, így a bevitel összeadódik.

Tengeri só

Ez is szinte tiszta NaCl, de tartalmaz nyomelemeket is, káliumot, vasat, cinket. Sajnos a tengerek szennyezettsége miatt esetenként ólmot is. Mivel kevésbé őrlik meg, ételre szórva markánsabb ízhatást okoz. Ezért jó választás azoknak, akik szeretik a sós ízt, de csökkenteniük kell a sóbevitelt. Sajnos nehéz olyat találni, amelyhez nem adtak tapadásgátlót.

Rózsaszín himalájai só

Pakisztánban bányásszák, a Khewra sóbányában. Nyomokban vas oxidot tartalmaz, ez adja rózsaszínű árnyalatát. Kicsivel kevesebb nátriumot tartalmaz, mint az asztali só, és van benne egy kevés kalcium, vas, kálium és magnézium is. Érdemes ellenőrizni, hogy a választott márka valóban természetes, adalékoktól mentes-e, mert gyártanak már belőle granulátumot is.

Tiszta só

Minimum 99,5% NaCl tartalmú konyhasó, amely gyógyszerkönyvi tisztaságú. A tiszta só tapadásgátlót sem tartalmaz.

Fekete só

A fekete só, a „Kala Namak” Dél-Ázsia jellegzetes fűszere. Az Ayurvéda a gyógyító hatását is kihasználja, mert segíti az emésztést, gátolja a felfúvódást és a gyomorégést. Erős ízű és kénes szagú, a benne található greigite (Fe3S4) miatt. Sötétlila színét a vas-szulfid adja, az erős szaghoz pedig a hidrogén-szulfid járul hozzá, amely nagy koncentrációban mérgező, ebben a mértékben azonban nem. Ha megőrlik, rózsaszínes, szürkés színű. Hagyományosan ezt a sót kemencében hevítették, agyagedényekben érlelték, és az így kapott fekete kristályokat árusították. Már kémiai úton, mesterségesen is előállítják.

Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

Erdély kincse: a parajdi só

Attól függően, hogy a sót honnan, és milyen eljárással bányásszák, nagy különbségek lehetnek. Az Erdélyből származó parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű. A Pannon-tenger kiszáradásakor keletkezett, meg tudta őrizni tisztaságát, ráadásul a benne található ásványi anyagok és nyomelemek mennyisége és minősége is rendkívüli.

Erdély kincse a parajdi só

A Parajdról származó konyhasó semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, így nincs benne az E536 jelű (kálium-ferrocianid) csomósodásgátló vegyület sem. Tisztasága mellett fontos tulajdonsága, hogy 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A parajdi sót kézzel bányásszák és aprítják. Ennek a kiváló minőségű, tiszta sónak nagyon magas, 97% körüli a NaCl (nátrium-klorid) tartalma, szemben a kereskedelmi forgalomban kapható sókkal, amelyek többsége tartalmaz a szervezetünk számára nem annyira előnyös kálium-kloridot is.


' .