Az iskolások találkozása a mikrobákkal

Új folyam IV./5. szám

A májusi „Egészségnap” keretein belül Játékos tudomány címmel valósult meg az interaktív egészségfejlesztő projekt Pázmándon.

A program, amelyet a Fejér Megyei Kormányhivatal Nép­egész­ségügyi Főosztályának munkatársai vezettek, 3 állomásból állt, és az iskolások részére szemléletes, érdekes gyakorlati bemutatót foglaltak magukban a személyi higiénia témakörében. Az egyik foglalkozás címe a Mikro­ba­mánia volt, amelyen alapvető ismereteket szerezhettek a gyerekek a Földünkön élő mikrobákról, és saját kezűleg készíthettek sokszorosan felnagyított minták alapján színes gyurmából élethű „mikrobákat”.

Az iskolások találkozása_2

A Rémisztő kezek modulban az előadó azt szemléltette, hogy a mikrobák érintés útján is terjedhetnek. Nap mint nap mikrobák ezrei kerülhetnek a kezünkre tárgyakról és élőlényekről, amelyekhez hozzáérünk. Mi magunk is továbbadhatjuk őket, megfertőzve ezzel másokat. A mikrobák terjedése ellen az egyik legjobb védekezés a kézmosás.

A Szupertüsszencs állomáson a gyerekek megtudták, hogy vannak olyan mikrobák, amelyek a levegőben képesek terjedni, így a tüsszentés során másokat is megbetegíthetnek. Megtanulták, hogy tüsszentés alkalmával mindig használjanak papír­zseb­kendőt, vagy ha nincs kéznél, akkor a könyökhajlat ruhával fedett részébe tüsszentsenek.

Az iskolások találkozása_1

A 7. és 8. osztályos tanulókkal dr. Pásztor László tisztiorvos beszélgetett, aki a személyi higiéniai fontossága mellett kitért a fogamzásgátlásra, és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésének lehetőségeire is.

Az előadók magas szakmai színvonalon, mégis közérthetően, játékosan hozták közelebb a mikrobák világát a gyermekekhez, akik így az új ismereteken túl egy jó hangulatú, vidám délelőtt élményét – és persze a „gyurmamikrobákat” – is elvitték magukkal útravalóul.

Az iskolások találkozása_3Az iskolások találkozása_3

Ezúton is szeretném megköszönni az előadóknak, a helyszínül szolgáló művelődési ház munkatársainak, és az osztályokat kísérő pedagógusoknak a segítségét, amely mind hozzájárult ahhoz, hogy a Tátékos Tudomány egészségfejlesztő program sikeresen megvalósuljon.

Herczeg Anna Mária védőnő


' .