Kenyérünnep a Tájházban

Új folyam IV./8–9. szám

Augusztus 21-én a hagyományokhoz híven, az Új Kenyér ünnepét is megtartották a Tájházban.

Kenyérünnep_1

A jó hangulatú délutánon a résztvevők megismerkedhettek azzal, hogy is kell otthon, hagyományos módon elkészíteni és megsütni a kenyértésztát úgy, ahogyan azt nagyanyáink is tették régen. Szendrei József és párja, Illés Ibolya helyben, a fateknőben állította össze a hozzávalókat, majd dagasztották, kelesztették és a kemencében kisütötték a kenyeret és a kenyérlángost.

A vendégek számára a kenyeret zsírral illetve lekvárral kenték meg, a kenyérlángost pedig a szokásos módon tejföllel, sajttal és sült szalonna kockákkal kínálták a Pázmánd Községért Köz­alapítvány és a Nyugdíjas Klub tagjai.

Kenyérünnep_8

A Tájház konyhájában egy rögtönzött kiállítás keretében láthatóak voltak a kenyérkészítés eszközei: a fateknő, a kenyérfa, a szakajtó kosarak, szakajtó ruhák, a szita, a lisztes lapát és a vászon abrosz, amellyel a kelesztés alatt a tésztát takarták le.

A Tájház gyűjteménye mellett a lá­togatók megnézhették Orisek Fe­renc fafaragó állandó kiállítását is.

Kenyérünnep_2

 

Lukács Józsefné


' .