Lovasnap és népünnepély

Új folyam IV./8–9. szám

Az augusztus 20-ai programsorozat közkedvelt eseménye az Arnold réten megrendezett hagyományos Fogathajtó baráti találkozó, amire immár 16. alkalommal került sor. Voltak itt fiatal lovasok, voltak csikósok, volt versenyszellem, de még légvár is a gyerekeknek. És nem utolsósorban két kondér babgulyás, no meg persze kiváló hangulat. A rendezvényre sok helyi érdeklődő érkezett, de sokan látogattak el ide a szomszédos községekből is.

Lovasnap_7

A pályagondnokok már hajnalban megkezdték építeni a terepet, hogy a kezdésre minden készen álljon. Felállították az akadálypályát, kijelölték a terület határait. A kora reggeli indulásra minden készen állt, hogy ez a nap is vidáman, jókedvvel, és versenyszellemben teljen. Nem hiányzott természetesen a sörsátor, a büfés kocsi, az alkalmi borárus de még a csecsebecsét áruló kereskedő sem. Nélkülük nem is lett volna teljes a hangulat, amelyhez Tóth Lajos, Burián Kati és Dézsi András meglepetésként két kondér babgulyással járult hozzá.

Az immáron hagyományos eseményről korábban Kőszegi József, a Pázmándi Lovas Egyesület elnöke mesélt a Hírvívő olvasóinak. „A 19 éve alapított egyesület minden évben megrendezi a versenyt. Kezdetben csak díjugratás volt, később a fogathajtás is bekerült a programok közé, ahol a versenyszabályokat maradéktalanul be kell tartani. A bírák, akik nélkülözhetetlenek az ilyen versenyeken, mindent pontoznak. A lovak tisztaságát, ápoltságát, a versenyzők küllemét, ruházatát. Mindez hozzátartozik a hagyományőrzéshez, mert ez a verseny erről is szól. Több futamban kell bizonyítaniuk a résztvevőknek, míg eldől a végeredmény.”

Lovasnap_2

Verseny közben a gyermekek a légvárat vették birtokba és folyamatosan csúszkáltak. Némi túlzással csaknem felforrósodott a gumitalaj, nem volt megállás. Tóth Lajos rendíthetetlenül, megállás nélkül adagolta a finom gulyást a vendégeknek. Fogyott a csapolt sör, az üdítő, a fagylalt, a sütemény, a kimért bor. Az alkalmi csikósok a hajtók versenyének szünetében, hagyományőrzésként mutatták be az ostorkezelés fortélyait. Csattogott a szerszám, nagyokat suhintottak a levegőben a csikósok. Később bárki megpróbálhatta ugyanezt. Egy szelídített ló gazdájával mutatta be a lovas csodát, mire is képes egy ilyen engedelmes jószág. „Ezek a látványosságok mindenkit ámulatba ejtenek – mondta az elnök. Szeretnénk azt is elérni, hogy egy-egy ilyen rendezvényen a falu is egy emberként vegyen részt. Szeretnénk, ha minden ember megértené a másikat. Ez az egyik hitvallásunk. Mi is, itt az egyesületben csaknem családként vagyunk együtt, és ezt szeretnénk elérni akkor is, amikor a versenyünkre a szomszédos lovas egyesületeket is meghívjuk. Ez egy nagy társasjáték, amelyben mindenki egyenlőként részt vehet. Akár nézőként, akár versenyzőként, akár csak kikapcsolódni jön közénk. Mindenki megtalálhatja a számítását, s ebbe bele kell érteni a lovakat is, akiknek egy ilyen ünnepen ételadagjukat is kissé megtoldják egy-egy vödör almával, szénával, ahogyan ez a jeles napokon illik.”

Lovasnap_12

A tervek szerint a program természetesen jövőre is folytatódik, hiszen az augusztusi ünnep mindenki számára kikapcsolódás. Talán kicsit még azoknak a polgárőröknek is, akik mint mindig, most is őrizték a lovasnapi ünnep biztonságát és a rendjét. Az egész napos látványosságot azután este az önkormányzat által rendezett tűzijáték koronázta meg.

Lovasnap_3

 

Lovasnap_5

E.Várkonyi Péter riportja


' .