Szeder betegség

Új folyam IV./8–9. szám

A tüskétlen fekete szeder növényt úgy ismertük, hogy kevés kártevő és kórokozó támadja meg, növényvédelmére nem is fordítottunk különös figyelmet. Az idei évben viszont a szeder növényt a levélbetegségek közül megtámadta a szeder-rozsda (Kuehneola albida) nevű betegség.

Szeder betegség_4

A gomba rendkívül agresszív, a nyári spóra telepei a növény egész fonáki részén jelen vannak. A gomba spórái erősen szóródnak, a levél szinte porzik, ami további fertőzéseket indukál. Első ránézésre még az erősen fertőzött levelek is egészségesnek látszanak, mert a színén semmilyen tünet nem látszik, de ha megfordítjuk a levelet a levél fonákján sárga színű rozsdatelepek találhatók, amelyek már szinte az egész levelet beborítják. A fertőzés következtében a növény fejlődése lelassul, a bogyók hosszú ideje félérett állapotban vannak, a színesedésük lelassult, és a cukorképződés is gátolt, mivel a már szinte fekete bogyók is még rendkívül savanyúak. Az érés idejében már az élelmezés egészségügyi várakozási idő miatt nincs, illetve nem volt lehetőség vegyszeres növényvédelemre. A komplex hatóanyagokat tartalmazó levéltrágyás permetezés elősegítheti a cukorképzést, és segíti a bogyók beérését. A védekezéseket a termés betakarítása után viszont azonnal kezdjük meg. A lombvédelem segíti a vesszők beérését és gátolja az áttelelő spórák képzését. A lombhullás után a leveleket gereblyézzük össze, és ha van mód rá égessük el, ha viszont tűzgyújtási tilalom van, akkor kommunális hulladékként küldjük ki a szeméttelepre.

Szeder betegség_3

 

Szeder betegség_2

 

Szeder betegség_1

 

Védekezésre felhasználható az össze réztartalmú készítmény. A kontakt hatású rézoxiklorid, rézhidroxid, és bázikus rézszulfát hatóanyagú készítményekkel úgy permetezzünk, hogy a levél fonák része is megfelelő borítottságban kapja a növényvédő szert. A Chorus 50 WG, és a Quadris készítményt is használhatjuk.

 

Domak Béla


' .