Sziklahasadékokban, erdőben Pázmándon

Új folyam IV./10. szám

Barlangász– és erdőismereti túrára invitálta a Kutatók Éjszakáját követő napon az érdeklődőket Pázmándon Szarka Piroska vadgazda-mérnök, az erdő- és a természet szerelmese. Délelőtt a Velencei-hegység barlangjait feltáró barlangkutatót, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar adjunktusát, Dr. Tarsoly Pétert kísérhettük el a Zsidókő-hegy rejtett barlangjaihoz, délután pedig az Erdők Hete nyitányaként, Szarka Piroska vezetésével őszi erdőismereti tereptúrán vehettünk részt.

 Sziklahasadékokban_01

Dr. Tarsoly Péter a Zsidókő-hegy kialakulásáról, a barlangok titkos rejtelmeiről, csodáiról és élővilágáról mesélt, miközben a kis csapat négy órán keresztül mászta a sziklákat, kúszott felfelé vagy éppen lefelé a meredek hegyoldalban és törmeléklejtőn. A túra közben felmerülő kérdésekre kimerítő választ kaphatott mindenki. Megtudtuk például, hogy a Nadap-pázmándi hegysorban a Zsidókő-hegy a 35-37 millió éve lezajlódott andezitvulkanizmus legkeletibb tagja, alapanyaga különböző szemnagyságú vulkáni törmelékből megszilárdult kőzet (agglomerátum), amelyet az utóvulkáni működés során a meleg vizes oldatok, gőzök, gázok átjártak; ezzel átkovásították a kőzet anyagát, jellegzetesen aprószemcsés, fekete kőzetszövetet alkotva.

A túra során többek között lehetőség volt arra is, hogy egy sziklahasadékban kipróbáljuk a barlangá­szok által gyakran használt kétfalas kéménymászó technikát is; de bekúszhattunk egy alig egy hónapja felfedezett kisbarlangba is, amely olyan borsókő képződményeket rejt, amelyek kialakulásuknál fogva igazi ritkaságnak számítanak.

Sziklahasadékokban_04

– A mészkővidékeken megszokott borsókőképződéssel szemben (kalcitból és aragonitból képződnek) ezeket baktériumok hozzák létre olyan módon, hogy a kvarcot lebontják, vízben oldódó amorf opállá alakítják, majd az opál pattogatott kukorica, szarvasagancs formájában a telített oldatból a párolgás miatt kicsapódik a barlang falára – magyarázta Dr. Tarsoly Péter

Kevesen ismerhetik Pázmánd hegyoldalának a titkait, a sok rejtett zugot: a Kuszoda-álbarlangot, a Hasadék-, és a Szedres barlangot, a Csalavér-barlangot és sorolni lehetne még legalább négy-öt, a hegyoldalban rejtőző sziklás búvóhelyet. A négyórás rendkívüli barlangászás záróélménye egy rejtett barlang volt, amelybe a két és féléves Schubert Johanna is bekúszott édesanyjával. A túrán csaknem kétszáz fotó készült, amely érdekes élményt nyújthat azok számára is, akik talán a közeljövőben nem másznak a zegzugos hegyoldalba és nem barlangászkodnak egyhamar, de a felvételeket mindig megnézhetik.

Sziklahasadékokban_02

 

Sziklahasadékokban_03

 

Ne felejtsük el, hogy a barlangok a nagyközönség számára – a balesetveszély és a rongálások elkerülése végett, ill. a sajátos mikroklíma és az ott kialakult élővilág védelme érdekében – csak időnként és csak szakvezetéssel látogathatók, hiszen a barlangok az egész ország területén a törvény erejénél fogva „ex lege” védettek.

S aki délelőtt nem fáradt el eléggé, ebéd után folytathatta a túrázást Szarka Piroskával a Ter­mészet- és Vadvédelmi Köz­pont ligeterdejében. A 3 és fél órás szakvezetés végére a kis csapat tagjai már nem csak zöldet, füvet, fát és bokrot láttak a domboldalban, hanem egy tökéletesen működő ökoszisztémát, mely feltárta nekik titkait. Gyönyörű napsütéses idővel búcsúzott az ősz, a túrázók pedig lélekben feltöltődve térhettek haza egy élményekben gazdag nap végén.

Sziklahasadékokban_07

Sziklahasadékokban_06

 

Kép és szöveg: E.Várkonyi Péter


' .