„A mi templomunk napján” lakodalmat ültünk

Új folyam IV./11–12. szám

2016. december 10. szombat: „A mi templomunk napja” – gyűjtés a templom felújítására: „Egyél jót és tegyél jót” (A év, Mt 17,10-13)

Az előkészület már előző nap pénteken délután elkezdődött: az igazi lakodalmas előkészület szerint sátrat állítottunk, négy üstöt kértünk kölcsön, hogy „kifőzzük a templomunk lakodalmát”, ahogy Pázmándon mondják a falusi lakodalom konyhai munkáit. Terveink szerint egyik üstben gulyáslevessel, a másikban „kondás levessel” (a gulyás disznóból) a harmadikban a legjobb, pázmándi házi adomány-borokból válogatott meleg borral, a negyedikben teával készültünk.

Egyhazi oldalakra_1

Szombaton gyönyörű napsütésre ébredtünk, szinte tavasz volt. Ez kicsit oldotta a hangulatot, mert hittük is meg nem is, hogy a kora délután kezdődő templomi programsorozatunknak – amit Halászné Kriszta, világi elnökünk állított össze és szervezett – lesz közönsége, hogy a kb. 160 adag gulyásnak lesz majd gaz-dája a műsor végeztével. Különösen úgy, hogy Lukács Kató a plébánia bejáratánál a meghirdetett – „egyél jót és tegyél jót” – támogatói jegyeinket ajánlja az érkezőknek.

Még javában tartott a főzés-készülődés, amikor megérkeztek az első fellépők a plébánián kialakított öltö-zőhöz. Aztán befutottak a sütemény-adományok is tálca számra. Ezek a jelek bátorítottak bennünket: sikerülhet a mi templomunk napja! Délután négy órára minden elkészült, egészen belaktuk a téli plébánia udvart: szólt az ádventi- karácsonyi zene, útbaigazító táblák voltak kihelyezve. Ebben nagy segítségünkre volt Kerkuska Imre barátom és tagtársam (pázmándiaknak Kis Csiriz), a pázmándi TOPorgó Egyesület elnö-ke, aki egy tömegrendezvényhez szabva, nagy hozzáértéssel irányította a készülődést.

A rendezők közül egyesek már „kimerészkedtek” a plébánia udvar utcai kerítéséig.

Egyhazi oldalakra_5

A látvány szinte leírhatatlan volt! A TOPorgó Egyesület túrarendezvényeihez mérhetően, a templomkapu előtt és után, a Fő utca két oldalán, legalább 70 m hosszban álltak az autók. A templom előtt nagy tömeg.

Az üstök alatt eloltottam a tüzet és átmentem a templomba. Tömve volt, akárcsak az éjféli misén. Legalább kétszázan lehettek, és hangos taps kísérte a fellépők produkcióit. Kerkuska Zoltán barátom (pázmándiaknak Nagy Csiriz) volt a templomi programok „házigazdája”. Szak­értelemmel és jó ízléssel oldotta meg a feladatot.

Az utolsó három műsorszámot láttam. A regölők és lucázók a Kempelen Farkas Általános Iskola diákjai voltak: tudták a szövegüket és évezték a játékot, elhittem minden mozdulatukat.

A nyéki Szederindát most hallottam először. Gyönyörűen szólt az ének. Erő és a dal szeretete zengett a templomunkban – mindeközben gyakran egymásra néztek és mosoly volt az arcukon. Az éjféli mise előtt, egy dalcsokorral, a templomunkban lenne a helyük. Remélem Zsuzsa kötélnek áll és megoldja a gyerme-kek felügyeletét. Szép karácsonyi meglepetés lenne…

A mi templomunk napján_9

A Pázmándi Népdalkör és Citera­zenekar ismerősen és szépen szólt, az Ady vers nagyszerű volt a végén, több mint 30 éve szól nálunk ez a bakelit – pontosabban 1983 karácsonyán először.

Gulyásaink – a hírek szerint – finomak voltak – néha „kicsit zsíros!” –, a „lakodalmas” sátrat fűtöttük, a bort melegen tartottuk, a tea is fogyott. Becslésünk szerint 160-170 adag gulyást oszthattunk ki.

A Mikulás még éppen világossal érkezett. A zsákjából finom Balaton Bumm szeletek potyogtak. A felnőtt korúak is (pl. Anci néni) fürgén hajoltak le érte.

Egyhazi oldalakra_7

Az udvari vendéglátás hat óra után ért véget.

Minden kiadott támogató jegyet összeg szerint feljegyeztünk és gyors számvetést csináltunk. Az adomá-nyok összege 2016. december 10-én 567.000,- Ft volt, ami a vasárnapi mise után 620.000,- Ft-ra emelkedett.

Köszönjük a fellépőknek, hogy elfogadták a meghívásunkat, köszönjük minden pázmándinak és nem pázmándinak, hogy meghallották a kérésünket és támogatták a „mi templomunk” megújulását.

Látva az összefogást nincs kétségem afelől, hogy Pázmándon „…a templom pedig megújul!”

Egyhazi oldalakra_6

 

Pázmánd Plébánia Képviselőtestülete

Noske Richárd képviselő


' .