A Spájz Pázmándon

Új folyam IV./11–12. szám

Karácsonyra készülődik a januárban negyedik születésnapját ünneplő Pázmándi Spájz Egyesület. Ahogyan eddig minden évben, úgy idén is nagy forgalmat bonyolított le úgy a környező településeken, mint a saját falunkban is. Tavaly 29 rendezvényen vettek részt az év 52 hetében. Karácsony idején megszaporodnak a meghívások, sokan keresik áruikat, hisz mindig kiváló a minőség és biztos a megjelenésük is. Az egyesület idei tevékenységéről és az elmúlt három év tapasztalatairól Kratancsik László elnökkel beszélgettünk.

A Spájz Pázmándon_1

Amióta a vidéki ember megtermeli a zöldséget, gyümölcsöt, neveli az állatait, szívesen kereskedik is ezekkel, ezért is jár a piacra. A városi ember meg rá van kényszerítve, hogy vásárolni járjon, és szerencsére egyre inkább keresi a háztáji kacsát, libát, szalonnát, kolbászt, a rikító sárgájú tojást, és természetesen a zöldség-gyümölcs féléket. Egykoron Pázmán­don sokan teljes háztájit tartottak. Ehhez „igazi” gazda kellett, aki értett az állatokhoz és a kertműveléshez egyaránt. Mára a falunkban szakosodtak a termelők, van aki tojást ad el, van aki sajtot vagy zöldséget, esetleg húsárut. Ők valamennyien azután egyszer csak úgy gondolták, hogy jobb lenne közösséget alkotniuk, s megalakították a Pázmándi Spájz Egyesületet. Ennek januárban lesz négy éve. Az elgondolás és az azt követő tettek is beváltak, az egyesület tagjai együtt csaknem minden vásárlói igényt kielégítenek. különböző szervezett programokon, összejöveteleken teszik próbára magukat, mindig emelve a színvonalat. Kiderült, hogy a Spájz termékei a finomság és a folyamatosan jó színvonal miatt igen keresettek nemcsak a falu határain belül, hanem azon kívül is.

A Spájz Pázmándon_9

Ha nem lennénk, ma már joggal elmondhatnánk magunkról, hogy hiányoznánk – kezdi a beszélgetést az elnök. – Egy-egy kitelepüléskor lehetőség van több árucikk értékesítésére helyben is, vagy egész Fejér megyében, mert Pázmándtól 40 kilométer távolságig árusíthatunk. A hírünk gyorsan terjedt, szájról-szájra, de az internet útján is, a honlapunk (www.pazmandispajz.hu) segítségével. Gyakran találkozunk más szervezőkkel, akik a látottak alapján hívnak meg minket a legkülönbözőbb vásárokba, találkozókra. Mi meg természetesen örömmel megyünk, mert ezzel visszük hírnevünket mindenfelé. Szállítjuk az áruinkat is, amelyek jól bejáratottak már: méz, gyümölcs, zöldség, bor, lekvár, szörpök, savanyúságok, sajtok, befőttek, házi tojások, konyhakész húsáruk, hidegen sajtolt olajfélék. A felsorolásnak alig lehet a végére jutni, csaknem minden ételféleség megtalálható a palettánkon. Mind­ezeket ajánljuk vásárlóiknak, akik termékeink megbízhatósága alapján kedvelnek bennünket, mert a minőség mindig ugyanaz.

A minőség mindig ugyanaz, és egy ideje a tagok létszáma sem változik. Az alapításnál még csak tizenkilencen voltak, mára ez a szám harminchat lett. Három év alatt ennyien látták úgy, hogy érdemes az egyesület tagjává válni. Fontos megjegyezni, hogy nem csak kistermelő vagy őstermelő lépheti át az egyesület képzeletbeli kapuját, várnak mindenkit, aki egyetért az alapszabályzatban rögzített tematikával. Ha valaki szimpatizál a tagokkal és az elképzelésekkel, hasznos ötletei vannak, és kéri tagságát, felveszik a tagok közé.

A Spájz Pázmándon_4

Az egyesületnek a hagyományőrzés is a feladata – folytatja az elnök. – Elsősorban pázmándi hagyományokat elevenítünk fel mind több alkalommal és viszünk tovább. Fontos szempont az értékesítés is, hiszen a megtermelt árut el kell adnunk. Erre kidolgozott tematikánk van. Falun belül mindenki maga intézheti az eladást, önállóan vagy zárt láncon. Ki lehet és ki is kell elégíteni a vásárlói igényeket. Az egyesület heti listát készít a terményekből, amelyből minden vásárló válogathat aszerint, hogy mire is van szüksége? Részt veszünk a közétkeztetésben is, mint egyéni termelők, szállítunk az óvodának és az iskolának is. Adventkor nem győzünk eleget tenni a meghívásoknak, hiszen karácsony előtt mindenki a szépet és a jót keresi. Ahova elkötelezzük magunkat, oda mindig eljutunk. – fejezi be Kratancsik László.

A Spájz Pázmándon_3

A Pázmándi Spájz Egyesület hivatalosan is bejegyzett civil szervezet. Pázmándon egy évben három rendezvényt tartanak, egyet húsvétkor, egyet a születésnapjuk táján Márton napi spájzolással, és természetesen rendeznek karácsonyi vásárt is. Kis költségvetéssel dolgoznak, tagdíjat szednek, pályázatokon vesznek részt. Egyre bővítik a részvételi arányukat a környező településeken is, amelyből csak néhányat sorolnánk a teljesség nélkül: Herceg­halomra, Csák­vár­ra járnak, Gárdonyban és Iváncsán is árusítanak, Nadapra és Velencére is ellátogatnak mindig…

Befejezési mottóként elmondhatjuk, hogy a Pázmándi Spájznak nemcsak az a célja, hogy a megtermelt portéka, áru elfogyjon, azon túladjanak, hanem az is fontos, hogy megőrizzék a hagyományokat is. Ez a hitvallás ezidáig sikerrel járt!

A Spájz Pázmándon_7

 

A spájz rendezvényein
E.Várkonyi Péter járt
Kratancsik Lászlóval


' .