Adventi készülődés Pázmándon

Új folyam IV./11–12. szám

Adventi fa_3Az advent otthon is sok feladatot, készülni valót rejt minden háziasszony számára, de a faluközösség közös találkozásai is hagyományosak már. Kezdődik azzal, hogy felállítják a község közös karácsonyfáját a művelődési ház udvarán, amit azután hétről hétre szebbnél szebb díszekkel öltöztetnek fel kicsik és nagyok. Idén a karácsonyfát Murber Imrénének köszönhetjük, tőle került a Hét Forrás Művelődési Ház udvarára az óriási fenyő, no és persze a Pázmándi Önkéntes Tűzoltóknak valamint Dani Zsoltnak is hálásak vagyunk, akik a szállításban, felállításban segítettek.

Advent első vasárnapján, november 27-én a házigazda az önkormányzat és a Pázmánd Községért Közalapítvány volt. A program a játszótéren kezdődött, egy újabb köztéri játék átadásával, aminek a kisgyermekes családok örülhetnek, hiszen egyre szebb és korszerűbb a játszóterünk. Ezt követte a már hagyományosnak mondható adventi koszorú készítés a művházban Darabos Anikó vezetésével, s persze játszóház a gyerekeknek, s, hogy a férfiak se unatkozzanak, nekik külön programmal és helyszínnel kedveskedtek a szervezők. Az első gyertyát a koszorún Orisek Ferenc díszpolgárunk, Pázmánd fafaragó művésze gyújtotta meg.

Adventi készülődés_1

 

Adventi készülődés_2

A második vasárnap természetesen a Mikulás jegyében telt. A vendégvárásról és a sütivásárról a Pázmándi Pitypang Óvoda Szülői Munkaközössége gondoskodott. Ismételten volt kézműves foglalkozás, szerepeltek is az ovisok, s azután jött a gyerekek igazi öröme, amikor megérkezett a Mikulás. A sok ajándék kiosztása mellett a nagyszakállúnak még arra is volt gondja, hogy meggyújtsa a koszorún a 2. gyertyát.

Adventi készülődés_6

 

Adventi készülődés_3

A harmadik vasárnapon ismét díszpolgár, Dr. Farsang Andrea gyújtotta meg a koszorú 3. gyertyáját, az est házigazdája ezúttal az önkormányzat mellett az Iskola Szülői Munkaközössége volt. A résztvevők megismerkedhettek Velencei Ritával, a pázmándi írónővel, akinek most jelent meg új novelláskötete (róla és könyveiről külön írásban is foglalkozunk). A Kempelen Farkas Általános Iskola diákjainak műsora mellett ismét volt ajándékosztás, ezúttal jubileumi emblémával ellátott finom lisztet kaptak a résztvevők. A gyerekek ismét játszhattak, de volt közös Luca-búza ültetés is, a finom forralt bor, a kisebbeknek a tea, no és a remek karácsonyi káposzta pedig mindenkinek jól esett…

Adventi készülődés_5

 

Adventi készülődés_4

 

Adventi készülődés_2

 

Advent 4. vasárnapja már lapzártánk utánra esik, persze a program már ismert. Csurgó Imre bácsi külön fel is hívta a figyelmemet, hogy a Barátság Vadásztársaság nagy-nagy szeretettel várja a közösen ünnepelni vágyókat, s hogy milyen finom vadpörkölttel igyekeznek majd emlékezetessé tenni az ünnep előtti utolsó vasárnapi összejövetelt. A koszorún az utolsó gyertyát Dr. Kerkuska László gyújtja meg, a finom falatok mellett a gyerekeknek lesz bábszínház, az iskola művészet tagozatos tanulói zenei műsorral kedveskednek, s azt se felejtsük el, hogy akiket érdekel, azok ezen a délutánon bejárhatják a készülő sportcsarnokot. Mi már olvasóink kedvéért korábban megtettük, s a látottakról képriportban számolunk be.

                                                                                                         Szabó Hédy


' .