A gyerekeink boldogsága a cél

Új folyam V./1. szám

A gyerekeink boldogsága a cél_2A hóesés, a fagy, és a még aznap este rájuk váró két és fél órás út ellenére sem hagyta ki a „Légy tudatos szülő” legutóbbi előadását a Hódi család. Az édesanyát, Hódiné Vereckei Annát arról kérdeztük, mi az, ami miatt a beígért nagymama látogatás ellenére sem mondtak le a programról.

– Pedagógus családból származom, jelenleg két kislány (Hanga 2,5 Heni 5 éves) édesanyja vagyok. Mindig is fontos volt számomra a tudatos nevelés. A tudatosság ellenére bennem is, és gondolom a többi szülőben is felmerül a kérdés: Jól csinálom? Jó úton haladok? Főleg akkor, amikor az életkori sajátosságokból fakadó dac és hiszti kisebb-nagyobb mértékben eluralkodik a gyerekeken. Ilyenkor jól jön egy kis támogatás. Az előadások alkalmával kiderült, igen sok szülő olvas otthon szakirodalmat, ami – őszintén szólva- engem meglepett, de nagyon örültem neki, hogy a környezetemben is sok a tudatos ember. Sajnos nekem az időm nem engedi meg, hogy ilyesféle szakirodalmat olvassak, ezért is nagyon örültem ezeknek a lehetőségeknek, ahol szakemberek tárják elénk több száz oldalnyi tudományos kutatás és tapasztalat eredményeit pár órában. Szerencsére bokros teendői mellett a férjem is a legtöbbször el tudott jönni, ha csak a legvégére, de akkor is ott volt, és ez sokat jelent nekem és a családnak.

– Mi az, ami hasznos volt az előadásokból?

– Hogyan figyeljünk a gyerekre, és tényleg figyeljünk, nézzünk a szemébe, tegyük le az épp aktuális tárgyat a kezünkből, és értően figyeljük őt (őket).

Hogyan oldjuk meg a gyermek problémáit öt lépésben, az értő figyelemmel kezdve a probléma felismerésén, megnevezésén, és megoldásán át.

A második előadáson kicsit elkanyarodtunk a témától, de szerintem ezt senki sem bánta, ugyanis különleges dolgokat tudhattunk meg az ételallergia következményeiről, a helyes táplálkozásról, ami a mostani vegyszerekkel teli világban talán az egyik legfontosabb dolog, ugyanis, mint megtudhattuk, nem is az agyunk irányít minket, hanem a gyomrunkban lévő enzimek, és ha belegondolunk, ebben van valami. És azt is megtudhattuk, hogy a gyermekek olvasnak a gondolatainkban.

Aztán egy megosztó előadás következett, amelyből mindenki hazavihette, ami számára fontos volt. Az élelmiszerek és a tiszta ivóvíz fontossága, az anya-gyermek kapcsolat kialakulása és annak fontossága már a fogantatás pillanatában. Itt is volt szó a gondolatolvasásról, a mozgás fontosságáról, a kreativitás megalapozásáról és fenntartásáról.

A gyerekeink boldogsága a cél_1

 

Legutóbb az anya-gyermek- és családi kapcsolatok megerősítésének játékos módjával ismerkedhettünk meg. A zord időjárás ellenére is szép számban megjelentünk, szépen kitöltöttük a rendelkezésre álló tetőtéri játszóházat. A játékok során megtapasztalhattuk, hogy gyermekeink mennyire bíznak bennünk, mindig megtalálják a kis „fészket”, amellyel mi anyukák várjuk őket. Átvihetjük őket akár Afrikába is a képzeletbeli tengeren, akkor is bíznak bennünk. Kicsit ők is megcsillogtathatták akaratukat a sárkány-király-hercegnős játékban. Nagyon jó volt, hogy az előadó mindig figyelt arra, hogy ne legyen nyertes és vesztes, mindig döntetlenre hozta ki az eredményeket, ezzel is erősítve azt, amit az előtte való pénteken tartott előadásból megtudhattunk, miszerint nem jó a verseny, mert valaki mindig utolsó lesz. És persze, amikor csukott szemmel kellett őket megtalálni, kiválasztani a többiek közül, az is hatalmas élmény volt. Végül pedig egy szép és tanulságos mesével lehettünk gazdagabbak.

Összességében mindig szép tiszta környezetben, finom teák és házias sütemények várnak minket, a jól felkészült szakképzett előadókkal együtt. Persze mindez nem valósulhatott volna meg, ha az óvodai dolgozók nem áldozzák ránk a szabad idejüket, és nem vigyáznak a gyerekekre, amíg mi szülők a könyvtárban az előadásokat hallgatjuk.


' .