Pázmánd ízei, – ételek, legendás sütemények

Új folyam V./1. szám

Pázmánd ízei_32017 jeles év Pázmánd történetében, hiszen az első írásos emlékhez viszonyítva, ebben az évben ünnepeljük fennállásának 500. évfordulóját. Az önkormányzat és a civil szervezetek sokféle színes programmal, hangulatos eseményekkel, történelmet, hagyományokat idéző kiállításokkal és az értékeket megőrző kiadványokkal készülnek megünnepelni a félévezredes jubileumot. A Hírvivő pedig rendre beszámol majd az előkészületekről és a rendezvényekről is.

A január csendes a faluban, hideg van, korán sötétedik, alig-alig merészkedünk az utcára, a nevezetes dátumhoz kapcsolódó első nagyobb tömegrendezvényre is várni kell még tavaszig. De az előkészületek azért már folynak, elkezdték például a Pázmánd ízeit felvonultató receptek gyűjtését. Az ízes téma gazdája Lukács Józsefné Nusika, a pázmándi Tájház gondnoka, akivel telefonon beszélgettem az ünnepi előkészületekről.

Pázmánd ízei_1– Azt gondoljuk, hogy a jellegzetes, Pázmándon gyakorta készített ételek, sütemények összegyűjtése ugyanúgy hozzátartozik a falu értékeinek megőrzéséhez és feltérképezéséhez, mint a tárgyi emlékek vagy a népszokások felkutatása, ápolása – mondja Nusi.

– A vakarcsról, mint a leginkább népies, Pázmándhoz kötődő ételről sokat hallottunk már…

– Természetesen a vakarcs se maradhat ki – folytatja –, de van még ezen kívül jó pár, honosnak mondható étel, amit gyakorta főztek nagyanyáink, és főzzük manapság is. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, mert ilyen például a pörkölt is, de az már talán jellegzetesnek mondható, hogy errefelé nemigen készítették a tejfölös csirkepaprikást, hanem inkább a rövidebb lére főzött, egyszerűbb csirkepörkölt volt a megszokott.

– Tehát a recepteken túl a szokások feljegyzése, ismertetése is cél…

– Igen, mert azt gondoljuk, ez is hozzátartozik a pázmándi néprajzhoz. A Nyugdíjas Klub tagjaival beszélgetve tűnt fel az is, hogy bár szinte mindenki kertjében ott voltak-vannak a különböző fűszernövények, mint például a rozmaring is, az ételek elkészítésénél mégse nagyon használták. S ha már szó esett a vakarcsról, hadd jegyezzem meg, hogy kutakodtam az interneten, és sok helyen találtam más falukhoz, tájakhoz kötődően is vakarcs recepteket, igen sokfélét. A pázmándi vakarcs szinte a legegyszerűbb, igazán hétköznapi étel volt, gyorsan összedobták és vitték ki a földeken dolgozóknak ebédre.

Pázmánd ízei_2

– Hogyan gyűjtitek a recepteket, tud-e ebben segíteni az újság?

– Mint mondtam, elsősorban sokat beszélgetünk. Ezek a beszélgetések nagyon érdekesek, izgalmasak, nem csupán ételekről esik szó, hanem annak kapcsán sok másról is, ami hozzátartozik a múltunkhoz, életünkhöz, szokásainkhoz.

– Vannak legendás receptgyűjtemények is, mint például a nemrég elhunyt Barna Kati nénié, akiről éppen ennek a lapszámnak a hasábjain emlékezünk meg…

– Igen, minden ilyen gyűjteményről is szeretnénk másolatot kérni, azt digitalizálni, s mint ahogy bármit, amihez hozzájutunk, írásban rögzíteni a neten. Terveink szerint a pazmand.hu weboldal egy aloldalán gyűlnek majd az anyagok. Ide mindenki feltöltheti majd azt, amiről úgy gondolja, hogy a témába vág.

– Amint kész lesz ez a webes aloldal, természetesen hírül adjuk, s azt is, miként lehet oda információkat feltölteni. Azt hallottam, hogy a pázmándi ízek különböző, az évfordulóhoz kapcsolódó eseményen is szerepelnek majd…

– A Pázmándi Spájzzal közösen tervezzük, hogy néhány hónap múlva, ha már szép idő lesz, elkészítjük majd a leginkább jellegzetesnek számító ételeket, süteményeket a Tájházban, s abból rendezünk egy kóstolót. A finomságokról fotók is készülnek majd, s ha elegendő anyag összejön, egy a pázmándi recepteket ismertető kiadványban is megörökítjük az utókornak – mondja befejezésül a Tájház vezetője.

Szabó Hédy


' .