Programterv az 500. évforduló megünnepléséhez

Új folyam V./1. szám

Programterv az 500. évfordulóElkészült a Pázmánd 500. évfordulójának méltó megünneplését szolgáló önkormányzati programterv. Január az előkészületek ideje volt, összeállt a különböző tematikus programok sora, amiből talán a legizgalmasabb a „Pázmánd múltja, jelene” című történeti-, régészeti kiállítássorozat, amely a tervek szerint márciusban kezdődik majd. A kiállítások az év során több korszakra bontva mutatják majd be településünk történetét, kezdve a korai történelemmel, majd folytatva Pázmánd históriáját a jezsuiták korában, a Kempelen család idején és végül a Lyka családtól napjainkig. Az önkormányzat munkáját a helytörténeti kiállítások megrendezésében a székesfehérvári Szent István Múzeum segíti majd.

Jelentős tematikus programok lesznek a néprajzi interaktív kiállítások, események is, amelyek összegyűjtik és bemutatják majd a jellegzetes pázmándi mesterségeket, népszokásokat és hagyományokat, valamint „Pázmánd ízei” címmel a legfinomabb helyi étkeket, süteményeket is felvonultatják majd, persze úgy, hogy a megfőzött, megsütött finomságokat meg is kóstolhassák a látogatók. Ezeknek az eseményeknek a megszervezésében és lebonyolításában, a gyűjtemények létrehozatalában, dokumentálásában nagy szerep jut majd a helyi civil szervezeteknek.

Az ünnepségsorozatnak nem titkolt célja, hogy Pázmánd mind szélesebb körben ismertté váljon, és minél több látogatót vonzzon páratlanul szép természeti adottságokkal megáldott településünkre. Be­mutatkozik majd a Zsidókő-hegy a maga egyedi kincseivel, és persze a Szerelem­völgy is, amely egyre kedveltebb és ismertebb kirándulási- és esküvői helyszín is, ahogyan az a nevéhez illik is…

Természetesen a megszokott ünnepi eseményekre ugyanúgy sor kerül 2017-ben is, mint minden évben, csakhogy idén ezeket is áthatja majd az 500 éves évforduló szellemisége. Az első, igazán nagy számú résztvevőt célzó program tervezett időpontja március 14-e, ekkorra tűzték ki a Sportcsarnok átadását és a hagyományos jótékonysági bált is.


' .