„Szupertüsszencs” és „Rémisztő kezek” az óvodában

Új folyam V./1. szám

Shrek sem bírta sokáig, végül zsebkendőbe tüsszentett, a mikrobák pedig látványosan menekültek a szappan elől. A népegészségügyi program munkatársai január elején játékosan tanították a kicsiket az egészségvédelemre.

Szupertüsszencs_2

A mikrobák változatos világa kelt életre először a Pitypang Óvoda középső és nagycsoportosai előtt. Az izgalmas, és tanulságos meséből kiderült, hányféle mikroorganizmus vesz körül bennünket a világban az apró vírusoktól a baktériumokon át, egészen a gombákig. Sürgő-forgó világukból nem hiányoztak a hasznosak és az egészségre károsak sem.

Ezek után már minden kicsi azonnal fújta, hogy Shrek tüsszentése nyomán a fehér papírcsíkot bepöttyöző zöld foltocskákban mik lakozhatnak. Miután mindenki jól szemügyre vette, hogy milyen messzire jutnak az ogretól a bacilusok, nem volt olyan, aki ne akart volna zsebkendőt tartani az orra elé.

Szupertüsszencs_3

Míg a csoport egyik fele Shreket tanította az illemre, a másik látta, hogy menekülnek a bacik a szappan hatására. Ezt a kísérletet vízbe szórt őrölt feketebors és folyékony szappanba mártott fogpiszkáló segítségével figyelhették meg az ovisok.

Aztán jött az árulkodó UV lámpa, amely könyörtelenül megmutatta, ki nem mosta le alaposan a tenyeréről a kézfogás után ráragadt krémet.

Szupertüsszencs_1

Az óvodánkba a tudományos kísérletek az egészségügyi kormányzat e-Bug programja keretében jutottak el. Ennek célja, hogy játékosan vezessék be az egészségfejlesztők a gyerekeket a mikrobák világába, a fertőző betegségek terjedésének megelőzésébe.

Szupertüsszencs_4

A programot Fejér megyében először 2014-ben mutatták be, 2016-tól a kormányhivatal biztosította a felszerelést, és így lehetővé vált a széles körű ismeretterjesztés. A Fejér megyei népegészségügyi szakemberek tavaly mintegy 100 intézménybe látogattak el. Az e-Bug eredetileg iskolásoknak szól, ám amikor azt bemutatták a védőnőknek, az ő kérésükre az óvodai változatot is kialakították. Külön köszönjük Csapó Éva, Csóka Erika és Marton János egészségfejlesztőnek a nagyon tartalmas és színvonalas délelőttöt, amellyel ismét sok ismerethez juttathattuk a pázmándi gyerekeket.


' .