Akácos út

Új folyam V./2. szám

Pázmánd fennállásának 500. évfordulója alkalmából határozta el a Vadásztársaság és az önkormányzat, hogy közös erővel, és a lakosság bevonásával folytatják a néhány éve megkezdett fásítást a Vadászház előtt futó hosszú út mentén.

fas03

Nagyjából három évvel ezelőtt már ültettek ide úgy félezer fát, s a nemrég lezajlott szemle azt igazolta, hogy ezeknek az akácoknak a jelentős többsége szépen megeredt, s növekszik is. Jó hír ez, hiszen Pázmánd szélcsatornában van, gyakran fúj erre az uralkodó észak-nyugati szél, ami rendszerint erős is, így – ha nem fásítunk –, könnyen előfordulhat, hogy a termőtalaj felső rétegét, sokszor értékes vetőmagokkal együtt elhordja a szél. A földrajzi szaknyelv ezt deflációnak nevezi, ami a szelek pusztító munkáját jelenti, s ami sajnos Pázmánd határában nagyon is jelen lévő probléma, hiszen kevés fa állja útját a süvöltő szeleknek. A fásítás a levegő tisztasága, a szél által hordott szennyeződések, a levegőben lévő permet- és méreganyagok megkötésének szempontjából is fontos, s akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen kevés fészkelőhelye van mifelénk a különböző madaraknak, amelyeknek a jelenléte például a kártevők (mezei pockok, stb.) elszaporodása miatt is lényeges.

A Vadásztársaság a mostani faültető akcióját a lakosság bevonásával tervezi, számítanak az önkéntes kezek munkájára, a hazulról hozott szerszámokra, ami a sikeres és hatékony közös munkához kell. Kiss Tibor egyéni vállalkozó traktoron hozza majd – amolyan lajtos kocsiként – a vizet, ami szintén elengedhetetlen a faültetéshez, de számítanak a szervezők arra is, hogy néhányan fúrógépet is tudnak hozni majd, ami megkönnyíti a facsemeték helyének kiásását.

Az újabb közel félezer, a mohai faiskolából vásárolt facsemetét az út északi oldalára tervezik ültetni, s mint Hollósi Attilától – aki lelkesen igyekszik összefogni ezt a kezdeményezést –, megtudtuk, úgy számolnak, hogy ennyi kis fával már elérnek az út pázmándi végéhez, Kajászó határába. A facsemetéket a mohai faiskola kedvező áron biztosítja, a beruházás összegét az önkormányzat saját költségvetésből fedezi.

fas12

A Vadásztársaság kéri a lakosságot, hogy aki csak teheti, segítsen az ültetésben munkával, szerszámokkal, vegyen részt ebben a megmozdulásban, ami sok-sok évre jelentős és jótékony természet- és környezetvédelmi hatással bír majd a falunk számára.

A faültetés tervezett időpontja március 25-e, a szervezők elképzelése szerint 9 órakor találkoznak majd a faültetők a Vadászháznál.


' .