Jó étel, jó élet

Új folyam V./2. szám

Február 24-én az egészséges táplálkozásról rendezett előadást Pázmánd Község Önkormányzata, ebből az alkalomból kérdeztem Dr. Virányiné Dr. Reichenbach Mónika polgár­mesterasszonyt és Kuhinko Vivien előadót.

Monika_2SZNI: Napjainkban rengeteget lehet olvasni, hallani az egészséges táplálkozásról, ám legtöbbször túlságosan felületes szinten, vagy reklám céllal, hogy egy-egy „egész­séges” terméket eladjanak nekünk. A mai előadást szakember, személyi edző tartotta az önkormányzat dolgozóinak. Mi volt a célja az összejövetelnek?

Virányiné Reichenbach Mónika: Legutóbbi beszélgetésünkben is említettem, hogy úgy gondolom, az embert kell a középpontba állítani. Az egészséges életmód és táplálkozás alapvető szükséglete az embernek, a családnak. Valóban, sokat hallani róla, de a megvalósítás már egy következő lépés. Ebben három szinten szeretnénk segíteni az embereket. A intézményekhez és a sportközpothoz kapcsolódóan, illetve szakembereken keresztül. A mai előadás első állomása volt ennek a tevékenységünknek. Hogy lássuk, mik az alapok, és mit kellene megvalósítanunk.

SZNI: Hogyan szólhatnak bele az intézmények abba, hogy mi legyen egy pázmándi tányérján?!

VRM: Közvetlenül természetesen sehogy. Az óvodai és iskolai étkeztetés egészségessé tétele a célunk. Otthon természetesen mindenki azt főz, amit akar, hiszen az egész­ség bizonyos szinten választás kérdése. Azonban az az önkormányzat felelőssége, hogy az intézményekben egészséges ételekhez jussanak a gyermekeink. Az első lépés ehhez a szakemberek bevonása.

SZNI: Sokféle családi háttérből, különféle szokásokkal érkeznek a gyerekek…

VRM: Igen, de vannak alap dolgok, például a finomított cukrok kerülése, a cukros üdítőitalok, édességek, chipsek mellőzése. Valamint, ha alapanyagként előnyben részesülnek a teljes élelmiszerek (teljes kiőrlésű liszt, friss zöldség, gyümölcs), az mindenkinek hasznára van.

A sportközpont működésének elindulása is jó alkalom lesz, hogy a sporthoz kapcsolódóan az egészséges étkezésre is felhívjuk lakosaink figyelmét. Előadás­sorozatot tervezünk szakemberek bevonásával, ahol intézményeink dolgozói, illetve az érdeklődők, könnyen hozzáférhető módon, szakmai forrásból hallhatnak az egészséges életmódról, és segítséget kapnak a gyakorlati megvalósításhoz. Nem csak magazin szintű közhelyeket, hanem valóban használható elveket, információkat szeretnénk átadni.

Jó étel jó élet_1

Az előadáson Kuhinko Vivientől praktikus ötletekkel fűszerezett alapozást kaptunk az egészséges táplálkozást illetően. Leg­fon­tosabb elvként kiemelhető, hogy ajánlatos csökkenteni a feldolgozott élelmiszerek, a cukrok és a szénhidrátok arányát. A szakember kiemelt néhány olyan „ételt”, amelyet ő legszívesebben TILOS címkével látna el. Ezek a cukros üdítők, hiszen mint mondta: „kár ezekkel elrontani az étrendünket, csak üres cukor, és ráadásul rá lehet szokni. Ha igényeljük az üdítőt, készítsünk házi szörpöt, például bodzaszörpöt. Ebben legalább mi kontrolláljuk a cukrot” – javasolta. Tiltólistás továbbá a fehér búzaliszt (helyette javasolt a zabliszt, a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt), és az édességek: „ha megnézel egy szelet csokit, hány gramm szénhidrát, nem is tűnik soknak – igen ám, de ez majdnem teljes egészében cukor! Tulajdon­képpen nem eszel semmit, csak cukrot.” Az előadó szerint ártalmas még a hidrogénezett olaj (a tipikus napraforgó étolaj, amely leggyakrabban kapható, hidrogénezett. Válasszunk inkább úgynevezett hidegen sajtolt napraforgóolajat, vagy más, hidegen sajtolt olajat.) Végül pedig – hangsúlyozta Vivien – kerüljük az adalékanyagok (pl. ízfokozók, tartósítószerek, állományjavítók) használatát!

Jó étel jó élet_2

A szakember előadásában arra is felhívta a figyelmet, hogy az egész­séges étkezés nem egyenlő a fogyókúrával. „Éhezni nem jó, sőt TILOS! Az egészséges életmód nem erről szól. Miért? Mert ha éhezik a szervezet, elkezd energiát nyerni az izmokból, lebontani azokat. Ha éhezünk, akkor a bevitt táplálékot elraktározza a szervezet, hiszen fél attól, hogy éhezni fog újra, így raktároz magának, hogy tudjon miből energiát nyerni” – magyarázta Kuhinko Vivien, a nemzetközi személyi edző végzettséggel rendelkező fiatal szakember.

SZNI: Személyi edző, és több mozgásforma edzője vagy. Mi inspirált, hogy erre a pályára lépj?

Jó étel jó élet_6Kuhinkó Vivien: Érdekelt a test működése, és hogy hogyan lehet rendbe tenni. Ugyanis mindig bajom volt magammal, pedig én még szerencsés vagyok, könnyen kézben tartható szervezettel vagyok megáldva. Elgondolkod­tam, hogy ha nekem, ezzel a testtel ennyi törődni valóm van, akkor milyen lehet más embereknek?! Segíteni akartam az embereken. A módszereket először magamon próbáltam ki. Az iskola is gyakorlati hangsúlyú volt. A diplomamunkám során egy kliensemmel egy
60 napos programot vittem végig. Összegezve: szeretem az embereket, érdekel, hogy milyen az életük.

SZNI: A közönség az előadáson nyitott, aktív volt. Milyen hatást vársz ettől?

KV: A mostani találkozás célja az volt, hogy az embereket egy új élet kezdetéhez vezessem el. Tudom, el fognak gondolkodni azokon, amiket mondtam. Például akár az étkezés és testmozgás kapcsolatán. De ha első lépésként csak annyit változtat valaki, hogy fehér kenyér helyett rozskenyeret eszik, az már megnyugtató számomra.

SZNI: Fehérváron rendszeresen tartasz edzéseket, adsz életmód tanácsokat. Megfigyeltem, hogy az edzéseken, az előadásokon többségében nők vesznek részt. A te tapasztalataid is ilyenek?

KV: Sajnos nálam is hasonlóan: kevés a férfi. Ami azért nem áldásos, mert a férfiak – hacsak nem fizikai dolgozók – még a nőknél is kevesebbet mozognak. A nők legalább a házimunkával, a gyerekekkel végzett teendőkkel megmozdulnak, miközben a férfi (tisztelet a kivételnek) passzív marad. Ha kihasználhatom ezt az alkalmat, azt üzenem a férfiaknak, hogy az egészségük érdekében álljanak fel a tévé elől és mozogjanak!

SZNI: Mi a jutalma a mozgásnak és az egészséges étkezésnek? Klien­seid milyen eredményeket érnek el a tanácsaidat követve?

KV: Magukévá tudnak tenni egy egészséges életmódot. Boldogab­bak, több az energiájuk, jobban néznek ki, elégedetté válnak a testükkel.

 

Beszélgetőtárs:
dr. Szilágyi-Nagy Ildikó


' .