Kártevők elleni védekezés kora tavasszal

Új folyam V./2. szám

Bizonyára megtörtént már a kertekben a gyümölcsfák metszése és mindenki elvégezte a lemosó permetezést is. Az őszibarack és nektarin fák újabb lemosó permetezést igényelnek, mivel a hűvös csapadékos idő kedvez az őszibarack levélfodrosodás (tafrinás levélfodrosodás) fertőzések kialakulásához. Általában a levélfodrosodásra a nektarin a legérzékenyebb, ezt követik a sárga húsú őszibarackok, végül a fehér húsú őszibarackok.

Kártevők_1

Védekezésre a rézhidroxid hatóanyagú készítményeket ajánlom. (Champ DP piros bimbós állapotig, Champoin WG virágzás végéig, Funguran-OH 50 WP piros bimbós állapotig, Jokker 77WP rügyfakadásig, Kocide 2000 rügyfakadásig, Vitra Réz­hid­roxid rügyfakadásig) lehet felhasználni. Az esős idő elmúltával minél előbb végezzük el a permetezést.

Kártevők_3

A tavaszi talajmunkák végeztével, a vetéssel egy menetben célszerű elvégezni a talajlakó károsítók (drótférgek, pajorok) elleni védekezést. A sok tápnövényű károsítók minden kerti veteményben károsítanak. A cserebogár fajok lárváinak kedvenc csemegéje a saláta. Védekezésre a Force 1,5 G, nevű készítmény használható.

A talajfertőtlenítő szert vetéssel egy menetben sorkezelésre lehet felhasználni, illetve gyümölcsfa ültetéskor az ültető gödörbe kell elhelyezni a készítményt, úgy hogy a növényvédő-szer a vetőmag mellé kerüljön.

Kártevők_2

Az utóbbi években rendszeresen károsít a hagymalégy lárvája. Leggyakrabban a vöröshagymában, néha a fokhagymában is károsít. A megtámadott hagyma erősen deformálódik vagy elpusztul. Hagymalégy károsítás a hagyma gyökérnyaki részen következik be. A hagymalégy károsítását megelőzhetjük talajfertőtlenítéssel. Ekkor a talajfertőtlenítő szert a duggatott hagyma sora alá, vagy a magról vetett hagyma esetében a sorkezelés formájában használható a Force 1,5 G nevű készítmény.

Kártevők_4

Ha a hagyma kultúrában észleljük a károsítás első tüneteit, permetezéssel is védekezhetünk.

Védekezésre felszívódó szereket használjunk, melyhez minden esetben adjunk nedvesítő szert is. A II. forgalmi kategóriás Calypso 400 SC a levél burokban levő lárvák ellen is jó hatást biztosít.
A piretroidok elsősorban a rajzó legyek ellen adnak védelmet.

 

Domak Béla


' .