Sportközpont született

Új folyam V./2. szám

Május eleje volt 2016-ban, amikor az alapkő letételi ünnepséget rendezte a falu vezetése az iskola kertjében. A sportcsarnok építésének első, kezdeti lépése volt ez, s alig egy év múltán, 2017. márciusában ismét örülhetünk: a várva várt létesítmény építése befejeződött!

 Sportközpont született_3

– Az épület felavatása után az iskola élete is gyökeresen megváltozik – mondja örömmel Perjés András testnevelő és iskolaigazgató, valamint Balogh Imre, Pázmánd új testnevelő tanára. – Nemsokára emlék lesz az az idő, amikor a Művelődési Ház adott helyet a testnevelési óráknak. Az oda- és visszaút sok időt elvett az oktatásból, így most majd ezt is „megnyerjük”. Az első osztálytól kezdve – sőt, már nagycsoportos óvodásoknak is – tarthatunk testnevelési órákat, szakköröket, sportfoglalkozásokat az új tornateremben. A nagyobb tanulók részt vehetnek vívás, röplabda, kézilabda, labdarúgás képzéseken is. Ezen kívül csaknem minden, ami sport, szóba jöhet immáron a csarnokban. Küzdő­sportok is lesznek, cselgáncs képzés, és sorolhatnánk vég nélkül az új lehetőségeket.

Ismereteink szerint bárki jöhet majd mozogni, aki sportolni szeretne. A kapuk mindenkinek nyitva lesznek a délutáni edzésekre. A sportköröket szakemberek, profi testnevelők tartják majd. Ha igény lesz, bérbe is adják majd az épületet. A legjövedelmezőbb persze az lenne, ha a nap 24 órájában ki lenne használva, persze ehhez nagyon jó szervezés és ügyelő is kell majd.

– Bizonyára nagy focibajnokságok is lesznek, tavaszi és őszi fordulókkal – folytatják a testnevelők. – Természetesen speciális, könnyű labdával, amely nem pattog hatalmasat és nem okoz kárt a falakban. A kihasználást segíti, hogy nemcsak „egy csarnokot” kaptunk, mert az épületet hatalmas függönyökkel három részre lehet majd választani, s így egyszerre több foglalkozást is lehet majd tartani. Egyik felén mehet a kosarazás, a másikon a vívás, és ha kell, a harmadikon talán a néptáncosok gyakorolhatnak majd. Elképzeléseink szerint diákolimpiát és párbajtőr versenyeket is rendezünk majd, hiszen a kialakítás profi rendezésekre is lehetőséget nyújt. Ha elkészülnek a mobil lelátók, akár háromszáz néző is figyelemmel kísérheti a küzdelmeket. Hosszú távú terveink között szerepel egy álomuszoda is, amely tanuszodaként az úszásra is nevelheti majd a gyermekeket. Teret adhatunk diákolimpiai- és sportági versenyeknek, csaknem minden sportágban.

kopf_1

Természetesen a tornaórák valamennyi kelléke is rendelkezésre áll. Folyamatosan helyükre kerülnek a zsámolyok, a szivacs szőnyegek, a gyűrűk, a tornaszerek, a labdák, a tollas- és röplabda hálók, a pástok és a bekötő zsinórok is. Hamarosan a versenylabdák is megérkeznek a kosármeccsekhez.

– A tornacsarnokot a magyar állam építette a falunak, kiemelt kormányzati beruházás keretében. A csarnok fenntartásához – az iskolai illetve az egyéb kihasználás arányában – jelentős segítséget nyújt majd a tankerület, így a fűtés és a villany ára sem egyértelműen a falu költségvetését terheli. Reméljük, hogy a megépült – a lehetőségek közül a legnagyobb méretű – tornacsarnok az idegenforgalmat is fellendíti majd, mert immár ezen a területen is bőven nyílik fejleszteni való. Egy ilyen lélekszámú községnek, mint Pázmánd, ez az épület világcsúcs, ami a hosszú távú jövőre és fejlődésre épült – fejezte be az ünnepi beszélgetést Perjés András és Balogh Imre.

 

A sportközpontban az avatás előtt E.Várkonyi Péter járt és fotózott.


' .